Bitcoin Halving

18.04.2024

Bitcoin Halving se întâmplă la fiecare patru ani. Dar ce este și de ce este atât de important? Iată ce trebuie să știți pentru a vă pregăti pentru următorul eveniment de halving.

Deși este tentant să considerăm criptomonedele ca bani digitali, acestea funcționează destul de diferit față de monedele obișnuite. Luați, de exemplu, Bitcoin halving, un eveniment care se întâmplă la fiecare câțiva ani și poate afecta valoarea Bitcoin.

Dar ce este Bitcoin halving? Și de ce contează?

Acest articol vă va ajuta să înțelegeți conceptul de Bitcoin halving, de ce există și ce înseamnă pentru traderi.

Ce este Bitcoin Halving?

Definirea Bitcoin halving este partea ușoară. Bitcoin halving este un proces integrat în codul Bitcoin care înjumătățește automat recompensa plătită pentru verificarea, validarea și adăugarea unui nou bloc de tranzacții în blockchain-ul Bitcoin.

Până acum, au avut loc trei evenimente, cel mai recent având loc pe 11 mai 2020. Următorul este estimat să aibă loc pe 19 aprilie 2024.

Acum partea mai complicată: Ce este un bloc și ce este un blockchain? Cine exact este recompensat și apoi are recompensa înjumătățită, și ce legătură are asta cu prețul Bitcoin?

Pentru a înțelege mai bine aceste întrebări, să aruncăm o privire asupra unor elemente de bază despre cum funcționează criptomonedele, precum Bitcoin.

Bitcoin: Rețeaua și Moneda

Bitcoin este un tip de bani digitali (sau criptomonedă) pe care utilizatorii îi pot stoca într-un portofel digital.

Dar este, de asemenea, o rețea peer-to-peer de computere care rulează codul unic al Bitcoin. Această rețea se bazează pe un blockchain pentru a crea un registru distribuit care înregistrează tranzacții imuabile și verificabile.

Un blockchain este format din multe blocuri individuale. Fiecare conține un registru complet al unei serii de tranzacții. Pentru a asigura acuratețea tranzacțiilor, fiecare bloc trebuie să fie validat înainte de a putea fi adăugat la lanț. Metoda de validare trebuie, de asemenea, să facă blocul imposibil de modificat.

Un avantaj cheie al Bitcoin și al altor criptomonede este lipsa oricărei autorități guvernante, cum ar fi un guvern sau o intervenție terță.

Deci cine, într-o rețea peer-to-peer, validează blocul ca fiind de încredere? Minerii de Bitcoin.

Ce este Mining-ul Bitcoin?

Bitcoin se bazează pe o tehnică criptografică numită proof-of-work (PoW) pentru a asigura consensul în rețeaua sa pentru fiecare bloc adăugat. Pe scurt, rețeaua solicită participanților să rezolve un puzzle matematic arbitrar și complex înainte de a adăuga un bloc.

Rezolvarea problemei necesită putere de calcul intensă din punct de vedere energetic. Așadar, stabilește un prag înalt pentru participanți care, de asemenea, concurează pentru a fi primii care rezolvă puzzle-ul. Acest lucru este conceput pentru a elimina actorii rău intenționați și pentru a face aproape imposibil ca un actor rău intenționat să preia controlul asupra rețelei.

Dar unde este "mining-ul" în toate acestea? Bitcoin oferă o recompensă pentru efectuarea acestei validări proof-of-work. Plătește o sumă stabilită de noi Bitcoins (BTC) pentru fiecare bloc adăugat la rețea. Recompensa actuală pentru rezolvarea problemei matematice este de 6.25 BTC.

Aici revenim la halving. Acea recompensă de bloc este automat înjumătățită de fiecare dată când sunt minați 210.000 de noi Bitcoins. Halving-ul va continua până când Bitcoin va ajunge în cele din urmă la limita sa superioară de 21 de milioane de monede.

Este firesc să vă întrebați de ce există o limită superioară și de ce există halving. Nu va descuraja halving-ul recompensa minerii să își facă munca de validare, esențială pentru sănătatea și creșterea blockchain-ului Bitcoin?

Să analizăm două provocări fundamentale cu care se confruntă criptomonedele și deciziile specifice pe care le-a luat Bitcoin pentru a le aborda.

Inflația Monedei și Bitcoin Halving

În primul rând, este important să discutăm rolul inflației în toate acestea.

Criptomonedele împărtășesc o provocare întâmpinată de toate monedele: inflația. Dacă o autoritate centrală tipărește prea mulți bani, moneda poate pierde rapid valoare, determinând creșterea prețurilor pentru a compensa. Acest lucru este deosebit de problematic pentru monedele fără limită asupra cât de mulți bani pot fi în circulație.

Bitcoin a ales să stabilească o limită asupra cât de mult poate fi produs vreodată - cele 21 de milioane de monede menționate anterior. În teorie, acest lucru înseamnă că, în timp, ar trebui să își poată menține valoarea, poate chiar să crească.

Bitcoin halving este o altă modalitate de a preveni inflația și devalorizarea rezultată a Bitcoin. Dacă prea mulți Bitcoins sunt minați prea repede, acest lucru ar putea submina valoarea sa. Prin înjumătățirea recompensei, Bitcoin încetinește ușor ritmul de minare a noilor Bitcoins.

Bitcoin are, de asemenea, un accelerator în arsenalul său, în cazul în care minarea ar încetini prea repede. La fel cum reducerea recompensei Bitcoin scade stimulentul pentru minare, reducerea dificultății problemei matematice - și, prin urmare, energia necesară pentru a o rezolva - poate crește stimulentul.

Aceasta este teoria, cel puțin. Să aruncăm o privire asupra unor efecte pe care Bitcoin halving le-a avut în lumea reală.

Ce Face Halving-ul?

Deoarece au avut loc trei evenimente de halving anterioare, să aruncăm o privire asupra tendințelor istorice. În anul următor halving-ului din 2012, prețul Bitcoin a crescut de la aproximativ 12 dolari la peste 1.200 de dolari. După halving-ul din 2016, a avut o creștere sălbatică de la 647 de dolari, aproape atingând 20.000 de dolari, înainte de a se stabiliza la peste 3.000 de dolari.

Halving-ul din 2020 a înregistrat o creștere ulterioară de la puțin sub 9.000 de dolari la peste 40.000 de dolari, după ce a flirtat puțin cu marca de 70.000 de dolari. Nu e de mirare că evenimentele de halving generează atât de multă emoție și speculații - cel puțin pentru traderi!

Dar ce ziceți de mineri? Orice lucru care crește valoarea Bitcoin va beneficia minerii care sunt plătiți în Bitcoin și pot păstra Bitcoin. Cu toate acestea, reducerea la jumătate a compensației nu este evident o veste bună.

Unii mineri individuali sau grupuri mici de mineri ar putea găsi mai dificil să rămână în joc după un halving. Dar Bitcoin contează pe un posibil avantaj: Cu cât rețeaua crește și este folosită mai mult, cu atât taxele de tranzacție - o altă sursă de venit pentru mineri - vor crește.

Este important, totuși, să ne amintim că există factori care influențează valoarea Bitcoin, în afară de numărul de monede produse. Alte forțe de piață ale criptomonedelor, climatul economic general și chiar evenimentele geopolitice pot influența prețul Bitcoin.

Un alt factor de luat în considerare este maturizarea universului cripto. Există multe alte criptomonede disponibile acum. Traderii pot deveni mai buni în a anticipa efectele viitoarelor evenimente de halving și le pot încorpora în strategiile lor de trading în avans.

Dacă intenționați să cumpărați Bitcoin sau deja aveți, veți dori să acordați atenție evenimentelor de halving, deoarece acestea pot provoca volatilitate remarcabilă și schimbări dinamice de preț.

Sfârșitul Bitcoin Halving

Funcțiile de halving pot, în teorie, să continue pentru totdeauna. Așadar, deși au fost create deja aproximativ 19 milioane de Bitcoin, atingerea limitei finale de 21 de milioane va dura ceva timp, deoarece producția lor este încetinită continuu. Estimările actuale plasează atingerea a 21 de milioane în anul 2140.

Când această limită va fi atinsă, nu va mai fi nevoie de halving. Și, teoretic, o recompensă pentru validarea tranzacțiilor și adăugarea de blocuri va înceta. Stimulentele vor trebui să se bazeze total pe profitabilitatea taxelor de tranzacție.

Vor mai mina minerii doar pentru recompensa taxelor de tranzacție? Nu există nicio modalitate de a ști. Dar niciunul dintre noi nu va fi în viață în 2140 pentru a afla.

De ce să te intereseze următorul halving?

Cumpărarea sau tranzacționarea Bitcoin poate fi o parte validă a unei strategii cripto. Dar, ca în toate strategiile, transformarea acesteia în acțiune necesită monitorizarea regulată a circumstanțelor în schimbare. De exemplu, evenimentele de halving au o probabilitate ridicată de a produce schimbări semnificative.

Așadar, odată ce v-ați stabilit strategia cripto generală și modul în care Bitcoin se încadrează în aceasta, veți dori să fiți la curent cu potențialele impacturi ale acestor evenimente.

Cu o înțelegere mai profundă a ceea ce sunt, veți fi într-o poziție mai bună pentru a decide cum să vă planificați pentru ele.

© 2022 Boangher Adrian, Consultant financiar fonduri europene
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți