Ce este securitatea cripto?

06.09.2023

Învață câteva dintre cele mai eficiente strategii pentru a-ți proteja criptomonedele și recunoaște riscurile comune de securitate cripto, cum ar fi atacurile de phishing și malware.

Pe măsură ce adoptarea criptomonedelor continuă să crească, este important să recunoaștem și să evităm unele dintre cele mai comune riscuri de securitate cripto. Deoarece majoritatea tranzacțiilor blockchain sunt descentralizate, ireversibile și anonime, acest lucru face ca criptomonedele să fie un vehicul atractiv pentru transferuri de valoare, dar și o potențială țintă pentru actori rău intenționați.

În acest articol, vom examina tipurile de activități frauduloase de care ar trebui să fii conștient, inclusiv tipuri comune de înșelătorii de tip phishing și atacuri malware.

Ce este securitatea cripto?

Pentru multe dintre cele mai populare criptomonede, tranzacțiile sunt în mare parte descentralizate, ireversibile și anonime. Deși acest lucru îți oferă o libertate fără precedent, te lasă, de asemenea, vulnerabil la schemele rău intenționate ale actorilor rău intenționați. Prin urmare, este important să fii vigilent și să folosești măsuri de securitate cripto pentru a-ți proteja criptomonedele.

La nivelul său cel mai de bază, securitatea cripto se referă la utilizarea bunului simț. Dacă primești un apel telefonic nesolicitat despre o oportunitate sau ți se cere să oferi informații personale, este probabil o înșelătorie. Dacă oportunitatea este urgentă și ești presat să cheltui bani, este probabil o înșelătorie. Și dacă ți se promit randamente mari cu riscuri mici sau oportunitatea pare prea bună pentru a fi adevărată, este probabil exact asta: o înșelătorie.

Riscuri comune de securitate cripto

Multe dintre cele mai comune riscuri de securitate cripto se încadrează în una dintre două categorii: atacuri de phishing sau atacuri malware. Aceste tipuri de infracțiuni cibernetice sunt la fel de vechi ca internetul și vin sub multe forme, variind de la încercări sofisticate, foarte țintite și "personalizate" pentru tine, până la încercări neconvingătoare pe care le poți identifica ușor.

Atacuri de Phishing

Există multe tipuri diferite de atacuri de phishing, dar în esență, aceste atacuri constau în e-mailuri, mesaje sau apeluri de la entități care încearcă să extragă informații personale de la tine, cum ar fi datele de autentificare sau frazele de securitate.

Exemple de atacuri de phishing comune includ oferte de muncă false de la companii consacrate sau apeluri telefonice de la cineva care se dă drept șeful sau o persoană iubită. Alte tipuri de atacuri de phishing includ următoarele:

  • Pig butchering - Un atac în care escrocul îți prezintă o oportunitate tentantă, te convinge să faci un depozit inițial sau o achiziție și te atrage să trimiți mai mulți bani, de obicei pe baza unor situații financiare false sau a unor sume mici dar încurajatoare de randamente pozitive.
  • Scheme de romantism - Un atac în care cineva, de obicei dându-se drept un potențial interes amoros, îți câștigă încrederea și apoi îți cere să achiziționezi criptomonede ca o modalitate de a vă apropia.
  • Escrocherii de tip giveaway - Aceste escrocherii implică adesea pe cineva care se dă drept un fondator de platformă, celebritate sau influențator și oferă recompense oricui trimite bani sau oferă informații financiare.

Pentru și mai multe tipuri de atacuri de phishing și înșelătorii, învață Cum să recunoști înșelătoriile comune în cripto și să rămâi în siguranță online.

Atacuri Malware

Atacurile malware sunt o altă amenințare comună pentru securitatea cripto. Malware-ul, odată descărcat și/sau rulat, permite unui hacker să facă acțiuni rău intenționate cu dispozitivele tale, inclusiv dar fără a se limita la: golirea portofelului tău, instalarea unui keylogger pentru a colecta informațiile tale personale sau furtul puterii de procesare a computerului tău pentru a mina criptomonede fără știrea ta, o activitate cunoscută sub numele de cryptojacking.

Malware-ul poate fi stocat pe computerul tău sau în browserul unui site infectat și este cel mai frecvent descărcat de pe site-uri, aplicații și extensii de browser nesigure sau compromise. Deoarece malware-ul este codificat pentru a rămâne ascuns, poate fi dificil de detectat. Cu toate acestea, dacă observi că dispozitivul tău funcționează ciudat, rulează mai lent sau folosește ventilatorul de răcire mai frecvent, securitatea ta cripto poate fi în pericol.

Cum să-ți păstrezi criptomonedele în siguranță

Pentru a-ți proteja criptomonedele, este important să iei măsuri de siguranță oriunde este posibil. Continuă să citești pentru câteva sfaturi generale de securitate pe care le poți folosi pentru a rămâne în siguranță online sau revizuiește articolul nostru despre 5 moduri de a-ți păstra cripto în siguranță.

Pentru început, asigură-te că setezi parole puternice de cel puțin 16 caractere și încearcă să eviți reutilizarea aceleași parole pentru conturi diferite. Dacă ai dificultăți în a genera sau a reține parole complexe, există manageri de parole care te pot ajuta.

Autentificarea multifactorială este, de asemenea, o modalitate excelentă de a menține securitatea cripto. Cheile de securitate hardware, precum YubiKey de la Yubico, sunt unele dintre cele mai puternice deoarece permit autentificarea fizică cu doi factori. Aplicațiile precum Duo Security sau Google Authenticator sunt următoarea opțiune cea mai bună și preferabilă verificării prin mesaje text. Totuși, dacă aceasta din urmă este singura ta opțiune, asigură-te că necesiți autentificare prin SMS la fiecare autentificare. Acest lucru îți va oferi un strat suplimentar de protecție în cazul în care parola ta a fost furată.

În cele din urmă, cea mai bună modalitate de a-ți proteja criptomonedele este prin auto-educație. Ține-te la curent cu cele mai recente dezvoltări în securitate și cele mai bune practici și evită trucurile comune pe care hackerii le folosesc pentru a fura informații. Nu oferi nicio credențială de cont sau informații bancare prin telefon, e-mail sau rețele sociale. Verifică orice URL care îți este trimis înainte de a te autentifica în contul tău. Și știi că, dacă ceva sună prea bine pentru a fi adevărat, probabil că este.

© 2022 Boangher Adrian, Consultant financiar fonduri europene
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți