Top 10 criptomonede în care putem investi in 2024
Cele mai bune criptomonede de investit acum
1. Bitcoin (BTC)
Creată în 2009 de Satoshi Nakamoto, Bitcoin (BTC) este cea mai cunoscută și mai populară criptomonedă, denumită astfel datorită tehnologiei de criptare care stă la baza ei. Criptomonedele sunt o nouă formă electronică de bani dezvoltată pentru era Internetului.
De la apariția sa în 2009, Bitcoin a avut un impact atât de mare asupra lumii financiare, încât unii specialiști au sugerat că acesta ar putea deveni o nouă monedă de rezervă mondială, denumindu-l "aur digital" sau "aur 2.0". În ultima perioadă, mai multe bănci centrale, inclusiv Rezerva Federală SUA, Banca Angliei și Banca Populară Chineză explorează dezvoltarea propriilor criptomonede.
2. Ethereum (ETH)
Ethereum (ETH) a fost propus de programatorul Vitalik Buterin la sfârșitul anului 2013. În timp ce Bitcoin se concentrează pe transferul și stocarea digitală a valorii, similar monedei fiduciare și aurului, Buterin a conceput Ethereum ca un protocol mai dinamic, cu o gamă mai largă de aplicații practice.
Dezvoltarea blockchain-ului Ethereum a fost finanțată printr-un crowdsale online al criptomonedei rețelei, eter (ETH), care a durat din iulie 2014 până în august 2014. Această etapă inițială de finanțare a strâns peste 18 milioane de dolari, iar Ethereum a fost lansat oficial publicului pe 30 iulie 2015.
3. Tether (USDT)
Tether (USDT) este o criptomonedă cu o valoare menită să reflecte valoarea dolarului SUA. Ideea a fost de a crea o criptomonedă stabilă care să poată fi folosită ca "dolari digitali".
Monedele care servesc acestui scop de a fi un substitut stabil al dolarului se numesc "monede stabile". Tether este cea mai populară criptomonedă stabilă și chiar acționează ca un înlocuitor de dolari pe multe burse populare.
4. Binance Coin (BNB)
Binance Coin (BNB) este o criptomonedă de utilitate care alimentează ecosistemul Binance și este moneda nativă a Binance Chain.
Binance este cel mai mare exchange de criptomonede din lume, cu un volum de tranzacționare zilnic de mai multe miliarde de dolari. BNB, ca monedă nativă a ecosistemului, beneficiază de suportul rețelei și de creșterea platformei Binance.
5. Solana (SOL)
Solana (SOL) este o platformă care urmărește să ofere o bază pentru aplicații descentralizate (dapps) într-un mod care prioritizează scalabilitatea. Pentru realizarea scopului său, Solana se alătură mai multor proiecte blockchain concurente, cum ar fi Ethereum, Zilliqa sau Cardano, care încearcă să dezvolte un ecosistem de produse și servicii bazate pe criptomonede.
Pentru a se diferenția, Solana introduce o combinație de opțiuni de proiectare arhitecturală care încearcă să ofere timpi de decontare a tranzacțiilor mai mici și o infrastructură care se concentrează pe flexibilitate, care permite dezvoltatorilor să scrie și să lanseze aplicații personalizabile în mai multe limbaje de programare.
6. XRP (XRP)
Lansat în 2013, XRP (XRP) își propune să reprezinte o alternativă la plățile tradiționale, migrând tranzacțiile care au loc astăzi între baze de date controlate de instituțiile financiare către o infrastructură mai deschisă.
Fiind una dintre cele mai ambițioase criptomonede care a apărut după Bitcoin, XRP se remarcă printr-un design care a stârnit discuții continue despre modul în care blockchain-urile pot fi arhitecturate și cazurile de utilizare pe care ar trebui să încerce să le abordeze.
7. USDC (USDC)
USDC (USDC) este o criptomonedă stabilă legată de dolarul SUA, lansată pe 26 septembrie 2018 în urma unei colaborări între Circle și Coinbase. USDC este o alternativă la alte criptomonede susținute de USD, cum ar fi Tether (USDT) sau TrueUSD (TUSD).
Pe scurt, USDC este un serviciu de tokenizare a dolarului SUA și facilitare a utilizării acestuia pe internet și blockchain-uri publice. În plus, tokenii USDC pot fi schimbați înapoi în USD oricând. Executarea emiterii și valorificării de jetoane USDC este asigurată cu contractul inteligent ERC-20.
8. Cardano (ADA)
Cardano (ADA) este un proiect de criptomonedă proof-of-stake care facilitează plățile digitale sigure. Cardano și tokenul ADA au fost concepute cu scopul declarat de a crea o incluziune financiară mai mare, de a adera la reglementări și de a explora "elementele sociale ale comerțului".
ADA este o criptomonedă cu un design diferit la nivel de infrastructură față Bitcoin, Ethereum și restul criptomonedelor despre care ai auzit până acum. Spre deosebire de criptomonedele "deținute public", unde dezvoltarea este în întregime voluntară și adesea nefinanțată, Cardano / ADA beneficiază de prezența unei echipe de dezvoltare finanțate integral, Input Output Hong Kong (IOHK).
9. Avalanche (AVAX)
AVAX este tokenul nativ utilizat pe platforma Avalanche, fiind principala unitate de contabilitate pentru rețea, care servește atât ca monedă de plată peer-to-peer, precum și ca mijloc de securizare a rețelei, de desfășurare a unor subrețele noi, de plată a taxelor de tranzacție, de creare și schimb de active, de guvernare a protocolului și de recompensare a validatorilor.
AVAX a fost creat cu o aprovizionare plafonată la 720 de milioane de criptomonede, dintre care 360 de milioane au fost lansate cu blocul de geneză al rețelei principale. Restul de 360 de milioane de criptomonede sunt create în conformitate cu o ecuație din white paper-ul Avalanche.
10. Dogecoin (DOGE)
Dogecoin (DOGE) este o criptomonedă inspirată de un meme popular cunoscut sub numele de DOGE, o imagine a unui câine Shiba Inu însoțit de fraze colorate Comic Sans menite să transmită monologul său interior.
Lansat la sfârșitul anului 2013, Dogecoin a crescut în popularitate într-un moment în care dezvoltatorii abia începeau să exploreze posibilitățile oferite de invenția Bitcoin (BTC). Codul Dogecoin a fost copiat inițial dintr-o criptomonedă anterioară, acum defunctă, numită Luckycoin, ea însăși un fork al criptomonedei Litecoin (LTC).