Totul despre întreprinderea individuală: Înființare, avantaje și dezavantaje
Ce trebuie sa stiu?
FORMA DE ORGANIZARE – intreprinderile Individuale (II) sunt intreprinderi economice, fara personalitate juridica, inregistrate la Registrul Comertului si organizate de un intreprinzator persoana fizica.
ACTIVITATI – maxim 10 obiecte de activitate (10 coduri CAEN) poate avea o intreprindere individuala
SALARIATI – o intreprindere individuala poate avea maxim 8 salariati
CONTABILITATEA – se poate tine de catre titularul intreprinderii (e nevoie doar de un registru sau un borderou de incasari si plati)
BANII – te poti folosi oricand de banii incasati, fara documente justificative. Banii intreprinderii individuale sunt banii tai, spre deosebire de cazul SRL-ului unde banii pot fi scosi din firma doar sub forma de cheltuieli sau prin acordarea de dividende.
IMPOZITE – vei avea de platit 10% impozit pe venit (de fapt este un impozit pe profit pentru ca reprezinta diferenta dintre veniturile si cheltuielile intreprinderii individuale).
ALTE TAXE – daca suma veniturilor anuale depașește suma a 6 salarii minime nete pe economie, atunci vei plati in plus contributii pentru asigurari sociale de sanatate (CASS) – respectiv 10% din suma reprezentand salariului minim brut pe economie (circa 300 de lei pe luna), iar daca suma veniturilor depaseste 12 salarii minime nete pe economie, atunci la taxele de mai sus se adauga si contribuțiile pentru pensii (contributia pentru sigurarile sociale – CAS), tot la nivelul salariului mimim brut pe economie, adica aproximativ 750 de lei pe luna.
TVA – ca si in cazul SRL-urilor, PFA este la infiintare neplatitor de TVA, dar poate deveni platitor – la cerere sau daca depaseste pragul de 300.000 lei venituri anuale